En rätt bra förklaring på aterosklerosprocessen

haha hittade den som första resultat på google när jag letade efter en simpel men ändå tillräcklig förklaring, från någons blogg som pluggar till sjuksköterska: (skitbra gjort för den delen!!)

Sagan om aterosklerosprocessen

Det var en gång ett stackars blodkärl som inte mådde så bra. Det stackars blodkärlets ägare både rökte och åt en massa onyttigt, mättat LDL- kolesterol som susade runt som små onda djävlar i blodet. Den stackars lilla HDL-ängeln hann inte med att föra bort allt det dåliga kolesterolet! Dessutom var blodkärlets ägare både gammal och hade högt blodtryck.

En dag blev det plötsligt en skada på blodkärlets endotelceller. Ajaj, så blir det när man röker och bara äter gräddsås hela dagarna utan att motionera! De onda små LDL-fetterna rusade snabbt bort till de skadade endotelcellerna och började oxidera.
- Åh nej! skrek det goda HDL-fettet.

Men HDL-ängeln var alldeles ensam och svag och vågade inte göra något när LDL-djävlarna var så många. Sådan himla tur att det också fanns en massa stora makrofager och monocytmonster i blodet som kunde komma och käka upp de ondsinta LDL-djävlarna när de hade oxiderats! Det fanns bara ett problem. När makrofagerna och monocyterna hade ätit sig alldeles mätta på LDL-fetter började de plötsligt förvandlas till skumma skumceller!- Åh nej! skrek makrofagerna och monocytmonstren. Snälla HDL- fett, kom och rädda oss!

Men HDL-ängeln var alldeles för ensam och svag för att kunna göra något. Hon kunde bara se på medan skumcellerna blev allt fler och fler och började skapa små "Fatty Streaks" på utsidan av endotelet. Hade hon inte varit så ensam hade hon fortfarande kunnat göra något! Men blodkärlets ägare hade ätit alldeles för lite fisk så det fanns inga HDL-änglar som kunde hjälpa henne.



Allt eftersom tiden gick fortsatte LDL-djävlarna att ansamlas vid endotelskadan. Makrofagerna och monocyterna gjorde sitt bästa för att hålla situationen under kontroll, men de fortsatte att omvandlas till skumma skumceller. Det blev alldeles trångt i kärlet när alla skumma skumceller skulle få plats. Efterhand började de skumma skumcellerna dö och bli alldeles hårda och kärlet hade blivit inflammerat för all framtid. Den stackars HDL-ängeln stod alldeles handfallen och tänkte:

- Åh nej! Nu har de skumma skumcellerna omvandlats till plack som kan gå sönder! TÄNK om det lossnar en bit och det kommer en massa trombocyter och en massa kolesterol och bildar en propp! Då kan proppen fastna i hjärtats kranskärl och orsaka syrebrist ... Då kan ägaren får hjärtinfarkt och då dör vi kanske allihop!








Nej, tyvärr har sagan om aterosklerosprocessen inget lyckligt slut. Men TÄNK om ägaren hade slutat röka i tid. TÄNK om han hade gått en liten promenad varje morgon istället för att titta på Nyhetsmorgon och TÄNK om han hade ätit lite mera fet fisk! Då hade han kanske levt lycklig i alla sina dagar precis som i andra sagor.



Ja det här var nog dagens höjdpunkt i pluggandet :)
tentan närmar sig med stormsteg, repeterat igår och idag och imorn.

Förövrigt kan jag tillägga att skorpor med Bregott på är alldeles supergott!!

Kommentarer
Postat av: L

HAHA! Min humor!

2008-11-05 @ 07:42:58
Postat av: Anonym

Har själv en tenta på g.. tack för den fina beskrivingen, den hjälpte mig!

2011-02-07 @ 14:44:23
Postat av: Jessie

Har en tenta imorgon som bl.a handlar om just förkalkning, proppar osv.. Detta förklarar bättre än vad böckerna gör.

2011-05-30 @ 13:08:19
URL: http://nattstad.se/itsjessie
Postat av: Josen

jätte bra. skrev den vidare till min blogg så mina vänner med kan förstå.

2012-04-03 @ 18:40:58
URL: http://jorran.blogg.se/
Postat av: Umeed

Har Tenta om några dagar. Tack för den fina beskrivningen!

2012-05-16 @ 01:34:53
Postat av: Benny Eriksson

Slutade röka 1970. Kranskärlsopererad 2003 och har genomlidit fönstertittarsjuka,Bra om läkare får lära sig att det inte är åderförfettning utan förkalkning.Vilken mat skall man undvika. Jag har haft entreprenadjobb i dels ett kärningsrum för smör (doftade underbart när smörkärnan gick runt. Dels känt lukten när Lätt o Lagom tillverkades i Götene.

2014-02-13 @ 18:33:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0