En helg som är förbi

igen. De går så fort. Tråkigt nog. Dagarna liksom försvinner. Vi hinner träffa några av alla de vi vill. Vi hinner göra lite av allt vi vill. Vi hinner med att sitta lite å ta det lugnt. Vi hinner med Linnéa-mys-å-lek jättemycket :) Det är väl så det ska vara :) gohjärtat. Vi hinner med att diskutera en hel del, vilket leder till positiva framtida eller påengång förändringar, bara småsaker så det är skönt på ett sätt. Det är liksom en omställning för oss alla tre nu igen, när jag är borta å Lars och Linnéa är hemma. Det gäller att hitta en balans och hitta nya rutiner.
Igår var vi iväg till Lindparken och hälsade på, det var trevligt å träffa de litegrann. Idag kom pappa hit och hälsade på en sväng på em. Sen har vi försökt hinna med å julpynta lite också, så nu är det efterplocket kvar att ta tag i.. Å Linnéa är lite trött gnällig så nu är det tålamod som gäller, å va vaken en timme till iaf innan nattsömnen.
Å så har jag hunnit med att bli å vara sjuk igen å inte är det över än heller :S Började i torsdags med att va helt slut i kroppen, huvudvärk å ont i halsen. Blev inte direkt bättre till fredagmorgon men eftersom man får ersättningsuppgifter om man inte kommer på de seminarier som är så var det lika bra å pallra sig iväg ändå för det känns som man har tillräckligt med allt ändå med både praktik å uppgifter.  Funderar på att stanna hemma från praktik imorn för att inte påfresta kroppen ännu mer å att jag ska gå å va förkyld längre än nödvändigt.. Känns inte rätt mot de patienter man ska vårda heller.

Å så har vi äntligen knäppt foton till julkorten, så i veckan ska vi få hem de å skicka iväg :)

Ny vecka

nya tag. Jag har varit ledig idag, så himla skönt. Fyra dgr i sträck med lite sömn pga olika turer är ingen bra kombination, blir så himla trög i skallen ibland så man kan ju fundera, eller det känns så iaf.

Idag har vi varit lite på barnrytmiken jag och Linnéa medan Lars fick en fm själv hemma, jag tror han tyckte det var skönt att få pyssla som han vill utan å bli avbryten x flera :) Sen tog vi en promenad med några mammor å andra barn (ja nu är de ju snart inte bäsar längre) tog en fika också å sen hem å äta lunch. Pluggat, jag har nog kommit igång iaf med uppgiften som ska göras i etapper under praktiken å vissa grejjer ska va klar till olika tillfällen, å sen blir det en stor uppgift när allt är klart. Som det ska opponeras på också. Sen har jag grejjat med alla saker på min "att göra lista", sånt man inte riktigt har tid eller lust med när man kommer hem.. Försöker få undan så mkt som möjligt så vi får en rätt lugn helg.

Nu har Linnéa vaknat så det blir inte så mycket bloggande.
Dags för mat, bada bada, välling, sova. Å lite däremellan. Sen Desperate Housewives hoppas jag.
Lars är iväg på andra tillfället med HLR för barn, det är nyttigt och intressant. Roligt för honom att träffa folk också i samma situation som oss :)

Svisch

ja det kommer bara säga svisch så är det sommar igen. För nu ska man redan börja få mail om nästa praktikperiod som också tydligen är på 10hela veckor! v6-10 på primärvård och 12-16 inom kommunal. Så inte blir det många veckor i skolbänken vilket betyder att det blir full rulle och en massa att lära sig praktiskt såväl som teoretiskt :) Förhoppningsvis är det inte sånna här tider under praktiken i vår som det är nu... Med blandade A och C turer. A= 6.45-16.00 C=14-22.00.
Men men det där får jag kolla mer sen, ska ev. kolla efter en plats själv inom primärvårdstiden eftersom man nu tydligen får göra det men inte inom kommunal eller landsting. Aja. Så om någon vet någon man kan höra av sig till inom primärvård i Gästrikland kan ni ju hojta till!

Nu är det kväller. Arga snickaren. Linnéa har fått sin kvällsgröt och bara sovit i 15min sen kl 15.30 så förhoppningsvis somnar hon innan 21.30. Ifs tog hon sig en redig sovmorgon till 8.45 imorse. Idag har vi börjat med två riktiga mål mat, lunch och middag. Välling till frukost och mellanmål på em. Gröt på kvällen å ev. välling om fröken inte vill sova innan alldeles för sent. Har fått hem Duplo lego sen Lars var liten :) Roligt! Vi håller på å kollar vad som gömmer sig på vinden på Lindparken å vad tomten skulle kunna komma med :)

Lördagsmys

fast det är inte så mkt på tvn som vanligt på lördagar. Linnéa tar en tupplur innan välling och sen nattsömn vid 22. Det är långa dagar och långa nätter oftast.

Det har gått en vecka nu, det går så fort. Fullt upp hela tiden. Känns det som. Den här veckan har varit lite slitsam, inte sett något dagsljus från måndag till torsdag, eftersom jag åkt och klivit in på sjukhuset innan solen kikat fram genom molnen och sen åkt hem då den gömt sig igen.. I fredags morse var det ljust när jag åkte och även åkte hem, det var så otroligt skönt. Idag blev det en prommis från Vallhov till Björksätra när jag och Linnéa hälsade på Petra och Matilda medan Lars grejja.
Den här veckan har jag varit på centraloperation/anestesi. Det har varit hur "roligt" som helst! Jag trodde jag skulle reagera avskräckande av att vara med och se så mycket under olika operationer. Har fått varit med på gynoperationer och ortopedoperationer. På ortopedoperationerna var det lite mer "action", höftproteser, en ren verkstad med såg, borr, hammare, rasp, blod som skvätter. Jag har insett hur viktigt det är att patienten får så bra och innehållsrik information på dens egen nivå för att inte bli orolig innan, under, efter operationen och specielt också med tanke på att de är vakna. Pratade med en anestesissk om detta men hon sa att de ofta får en minneslucka från operationen även fast de hör en hel del osv.
Jag har även fått tvätta mig sterilt, klä på mig sterilt och dukat upp, assisterat läkarna litegrann under en operation. Det var häftigt och över mina förväntningar! Även fast jag inte hade ngn koll på vad det förväntades att jag skulle göra, jag fick väldigt bra information om vad jag skulle göra/hur jag skulle hålla instrumenten.
Så efter dessa två veckor så känns det som att akuten och centraloperation är ställen jag skulle kunna jobba på sen efter man jobbat ett tag och fått in grunderna.
Det var så härligt teamwork mellan alla personalkategorier på centralop, från usk till specialiserade läkare.
Nästa vecka väntar kirurgipraktiken.

Under den här veckan så har Linnéa och Lars haft det bra. Hunnit med hälsocentralen 3ggr och Lars tyckte det va skönt att det inte va samma personal som jobbade varje gång :) Det har handlat om Linnéas rodnad/svullnad/utslag på hals och ner mot bröstet. Förra fredagen tyckte dom vi skulle låta det vara, i söndags så blev det värre och det kom även prickar som spred sig mot käken och hals och bröst. Hälsocentralen då igen på tisdag och träffade barnläkaren som tyckte vi skulle prova hydrokortisonkräm. Det fungerade med en gång. Ska dock ha i åtanke och kolla om Linnéa reagerar på palsternacka nästa gång vi ger det, för nu har det varit luriga prickar ngn gång i samband med det... Så nu har vi inte smörjt sen igår morse och det har inte blivit värre, så får se då... Igår morse tyckte Lars att hon luktade aceton ur munnen och ringde sjukvårdsrådgivningen och de sa att det var bra att kolla upp... Lars googlade, hypokondrigooglade innan om det kunde vara diabetes. Det var ett bra blodsocker hon hade när de kom dit och dsk tyckte det inte luktade så surt just då, men det kunde ha varit att Linnéa inte ätit på så länge då innan hon åt frukost. Så de kunde åka hem igen och känna sig lugna :) Gullig är Lars som kollar upp alla frågetecken iaf :) bättre med en gång för mkt än en för lite. Tur att det är gratis ;)
Annars har de tagit det lugnt och Linnéa får sova ute iaf en gång om dagen så hon får frisk luft. Lars har varit i skolan och Linnéa hos farmor sin som även tycker att Linnéa är en snäll, söt men väldigt bestämd liten tjej :)

Imorse fick jag sova till halv elva medan mina älsklingar gick upp vid åtta. Jag har några timmar att sova igen efter den här veckan. Det blir bättre framöver, det känns väldigt skönt.

Dags att väcka lilltösen nu kanske och sen mysa i soffan... Idag blev vitrinskåpet lite mera färdigmålat och vårat nya soffbord är ihopskruvat som vi beställde för lääänge sen. Ska bara möbleras om lite så blir det bättre, eller ändra divandelen på soffan till andra hållet. Får se om det blir en ev. köpare på huset som kommer och kollar imorn och en annan på måndag. Får se, det går som det går. Tankarna är inte så mycket på det just nu.

Ha en bra fortsatt trevlig kväll!
Idag blev Linnéa 7månader, stor liten tjej :)

     


Nu är det dags för fredagsmyyys

Fick sluta "i tid", kl 20 ist för 21.30, väldigt skönt och välbehövligt efter den här veckan. Varit så mycket intryck, väldigt roligt och intressant. Bra att vi får se olika avdelningar lite kort nu. Var på UVA, uppvakningsavd efter op., igår och IVA idag. Där har det verkligen varit mycket att ta in. Först jättesjuka människor och sen all utrustning som finns för varje patient. Mycket är det. Det är nog inga avdelningar jag skulle välja att arbeta på direkt efter utbildningen utan kanske sen om ett antal år. Har gått med en väldigt pedagogisk dansk ssk idag i några timmar, jag förstod vad hon sa när jag koncentrerade mig på det, men då missade man ibland vad hon egentligen sa. Hon var verkligen duktig och kunnig och proffessionell.

Linnéa och Lars har haft det bra i veckan låter det som å det märks :) Å första besöket hos hälsocentralen idag har de gjort, fast vi skulle bara fortsätta å smörja som vi gjort å ha koll på det. Linnéa flörtade in sig hos sköterskan med en gång har jag fått höra :)

Nu är det helg. Nu är jag död i huvudet, jag kom inte ens ihåg en usk jag hade gått med igår en stund. Pinsamt. Fast vi skrattade å skojjade om det, att jag var lika senil som alla andra som jobbar. Alla är inne i sitt. Å det är inte lätt att komma ihåg allt man sett och varit med om eller vilka man pratat med när man varit på 3 olika avdelningar på 4 dagar. Nästa vecka väntar centraloperation och anestesi, då blir det att man får vara med patienterna innan de kommer till UVA eller IVA... Intressant.


Praktik!

Ja nu har det börjat. Dagen som har känts så långt borta, tillåmed i söndags kväll så kändes det som att den dagen fortfarande var så långt borta, när det i själva verket var måndagen det började igen.
Igår hade vi föreläsningar på sjukhuset av anestesiolog först å sen anestesi/operationssköterska, det var intressant å sen en liten rundvandring med info om akuten och IVA. Det blev en hel dag med mycket information. Samtidigt som det var en lång dag hemifrån. Lars och Linnéa hade haft det bra, Lars var rätt trött vid femtiden när jag kom hem och skulle kasta i mig mat. Nu vet han hur det är att va hemma en hel dag själv. Dessutom pallrade jag mig iväg på träning så det blev verkligen en hel dag. Nu vet han verkligen. Tur att det är så mysigt också att vara hemma, det händer ju så mycket! Linnéa lärde sig ju att sitta själv utan stöd i helgen bara sådär :)

Idag har jag haft första praktikdagen på Akuten. Jag fick sitta med en sjuksköterska i receptionen och ta emot de patienter som kom via akutens entré. Det var väldigt lugnt tills alla vaknar till å börjar komma in efter lunch. Tänk vad de kan på akuten, de roterar ju på alla stationer olika dagar å då är det kirurgi, medicin, infektion, trauma, sköterskemottagning, reception, barn. Kan nog vara ett väldigt bra jobb när man jobbat ett tag och kommit in i det mesta och lärt sig en hel del av erfarenheter. Efter lunch gick jag runt med olika ssk och var med hos de som kommit in med ambulans. Fick ta blodprover, det där klivet över tröskeln är värst alla gånger man ska göra något första gången. Tänkte att det var lika bra att sätta igång med en gång eftersom det känns som det är nu man ska lära sig så mycket som möjligt, eller det kommer man göra allt eftersom ju säkrare man blir. Roligt är det! Känns helt rätt med utbildningen igen nu när man verkligen får prova på det "riktiga" än att bara läsa i böcker. Lars fastnade tillåmed i akutsjukvårdsboken ikväll :)

Nu ska jag försöka varva ner å släppa det där tills imorn kl 14. Vilade/sov med Linnéa en sväng nu efter maten och det var skönt fast det kändes som alla intryck bara snurrade runt hela tiden även fast jag "sov".

Desperate Housewives nu!

RSS 2.0